Oğuzhan Akova

Oğuzhan Akova

[email protected]

SATRANÇ ve MÜZIK

22 Ekim 2020 - 20:36

Bu kez fikir aşamasından eylem aşamasına doğru evrilen bir sosyal projeyi paylaşmak istedim.

Aynı zamanda bir türlü harekete geçmekte zorlandığımız sorun alanlarımızı çözmeye yönelik bir ufuk turu yapacağız.



Dünyanın çok hızlı ve köklü gelişmelere şahit olduğu bir dönemde başta eğitim olmak üzere bir çok kavram büyük bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Yeni farkındalıklar yeni kavrayışlar özgünlük ve özgürlük sınırlarımızı zorlamaktadır. Endüstri 4.0, Toplum 5.0 gibi yaklaşımlar insanın yaşam alanlarını yeniden tanımlayarak endüstriyel iş dünyasını ileri teknoloji ve yapay zeka tabanlı sistemlere bırakırken, insana yaratıcılık, estetik, tasarım gibi kavramların ağırlıklı olduğu alanlar kalmaktadır. Bu durumda sanat yeni bir bilgi üretme aracı olarak önümüzdeki süreçte daha baskın bir kimlik kazanacaktır.



Gerek satranç gerekse müzik en üst düzey soyutlama ve bilişsel yeteneklere ihtiyaç duyan uğraş alanlarındandır. Buna matematiği de eklemek mümkündür. Gerek müzik gerekse satranç bu anlamda eğitim süreçlerinde kullanılması gereken çalışma ve araştırma alanlarındandır.

-Satranç ve Müziği sevdirmeli

-Satranç ve müziğin bilişsel yetenekleri geliştirici taraflarına dikkat çekmeyi

-Gökyay  müzemize daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlamayı

-Eğitimcilerimizi konuya dahil etmeyi

-Satranç ve müzik üzerine eğitim bağlamında araştırma ve Metod çalışmaları ile bilimsel akademik bir zemin oluşturmayı hedeflemekteyiz.





Ankara’da herkesin gidip görmesini tavsiye edeceğim Gökyay Vakfı Satranç Müzesinin kurumsal hedefleriyle de ilişkili olduğunu değerlendirdiğimiz satranç ve müzik üzerinden düzenli farkındalık atelye çalışmalarıyla;

Kurduğumuz İlkadım Klasik müzik grubumuz cehaletle topyekün mücadelede yürütmekte olduğu çalışma alanlarına Gökyay Satranç Müzesini de dahil etmek istemektedir. Bu konuda ortak işbirliği projelerimizi geliştirmek ve her faydalı girişimi desteklemeyi bir prensip haline getirerek Sosyal Toplumsal sorumluluk anlayışını topluma mal etmek arzusundayız.



İLK ADIM MÜZIK GRUBU KİMDİR ?



“Cumhuriyetin Temeli Kültürdür.”

Parolasından yola çıkarak 23 Şubat 2020 tarihinde Oğuzhan Akova tarafından gençlere ilham kaynağı olmak üzere, başlangıçta dört kişiyle kurulan grup yeni üyeleriyle birlikte sayısı 7 kişiye ulaşmış durumdadır.



İlk konser girişimi 26 Şubat 2020 günü Ankara’da gerçekleşmiştir. Grubun kurucusu Oğuzhan Akova’nın bestelediği ve düzenlemesini yine grup üyesi kontrbas sanatçımız CSO Sanatçısı Evren Şen’in yaptığı eserlerden bazılarının ilk seslendirilişi piyano, klarnet, fülüt üflemeli sazlarla gerçekleştirilmiştir.



Grup üyelerinin bütünüyle birlikte ilk kez sanatseverlerle birlikte 18 Mart 2020 günü Ankara’da verilecek dinleti şeklindeki konser girişimi ise bizleri Pandemi nedeniyle etkinliği iptal etmek zorunda bırakmıştır.



İnternet üzerinden gerçekleştirilen 19 Mayıs 2020 Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı kutlama Programı İlk Adım Müzik Grubumuzun üçüncü girişimi olmuştur.



“İlk Adım” adının taşıdığı yüksek anlam ve değeri bir yaşam biçimi olarak hayatımızın bütününe yansıtmayı hedefliyoruz. Sadece müzik alanında  değil bunun yanında bilim teknoloji kültür eğitim alanlarında da ve günlük yaşamın  ve hayatın bütününe değer katmak arzusundayız.



Grubumuz şu an itibariyle yedi kişiden oluşmaktadır. Lisans ve yüksek lisans düzeylerinde müzik eğitimi almış ve halen almakta olan grup üyeleri müzik kariyerlerine çeşitli orkestra ve kültür sanat organizasyonlarında devam etmektedirler.



Grubun üyeleri ve ilgili oldukları çalgılar;

———————————————-

Oğuzhan Akova- Grubun kurucusü ve fikir sahibi.

Klarnet, Akordion, Ağız Armonikası-

Askeri öğrenci bandosunda ve çok sesli müzik korolarında bulunmuştur.



Evren Şen

Kontrabas

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı



Gürkan Gültekin

Gitar

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı



Nihan Ulutan

Piyano

Hacettepe Devlet Konsevatuvarı

Halen Almanya’da müzik Eğitimi devam etmektedir.



Nehir Ulutan

Keman

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı



Serkan Ayduğan

Viyolonsel ( çello)

Afyonkarahisar Üniversitesi



Turgay Pişkin

Klarnet, Türk Müziği Sazları, Ney, Duduk

Hacettepe Üniversitesi Doktora



İbrahim Özkan

Vurmalı sazlar



Grubun müzik anlayışı ve repertuvar belirleme yaklaşımı;

———————————————-

“Cumhuriyet’in Temeli Kültürdür”

parolası ışığında cehaletle savaşta müziğin en etkili eğitim aracı olduğuna inanmaktayız.



Evrensel müzik temelinde çağdaş yorumlara dayalı  bütün müzik türleri çalışma alanımızı oluşturmaktadır. Çok sesli müzik başta olmak üzere, caz, oda müziği, halk müziğimizin çağdaş yorumları bunlardan bazılarıdır.



Sevgi ve bilgi birbiriyle iç içe olursa ve birbirini beslerse kalıcı olabilir. Biz önce sevgiyle başlamak istedik. Müziği gençlere ve topluma evrensel çizgide sevdirmek istedik. Duygulara hitap eden müzik aracılığı ile sevgi ile temelimizi attık. 



Sadece eser icrasıyla sınırlı kalmayıp eser de ortaya koyabilmeyi ve de en önemlisi topluma cehaletin her türlüsüyle savaşta rehber  ve ilham kaynağı olmak istemekteyiz.



Ruhu ve aklı genç olan ve de genç kalabilen herkesi doğal grup üyesi kabul ediyor ve herkesi bu kutlu yolda işbirliğine ve katkı sunmaya davet ediyoruz.

https://www.gokyaysatrancvakfi.org.tr/

YORUMLAR

  • 0 Yorum