Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Yerel Yönetim Reformu Çalışma Komisyonu Toplandı
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Yerel Yönetim Reformu Çalışma Komisyonu, TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız’ın yönetiminde Birlik ana hizmet binasında toplandı.
Son dönemde tartışılan “yerel yönetimlerin yetkilerinin çerçevesi, yerel yönetimlerle ilgili bazı yetki ve sorumlulukların merkezi idarenin temsilcilerine devri, yerel yönetimlerin kararlarının daha geniş idari vesayet uygulamalarına tabi tutulacağı” gibi birçok konu hakkında değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda TBB’nin rolü üzerinde duruldu.
"Türkiye Belediyeler Birliği bu sürece sessiz kalamaz"
Söz konusu düzenlemenin çerçevesinin henüz tam olarak çizilmediğine değinen Yıldız; “Yerel demokrasi, yerel yönetimlerin önemi, merkezi idare ile yerel yönetimlerin iş birliğinin ortaya konması, mali kaynakların kullanımı, seçilmiş belediye başkanlarına yönelik hukuki işlemlerin uygulanma şekli, kayyım atamaları, belediye başkanlarının görevden alınmaları gibi konular, TBB’nin sorumluluk alanında kalmakta; gelişmelerle ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir.” dedi.
“Türkiye Belediyeler Birliği olmadan bu çalışma eksik kalır”
Yıldız, TBB’nin yerel yönetimlerle ilgili yasa yapma sürecine dahil edilmemesi durumunda çalışmanın eksik kalacağını vurguladı. Yıldız, TBB’nin belediyecilik konusunda ciddi bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip olduğuna dikkati çekti.
“Reform talebimiz var ancak çerçevesi önemli”
TBB’nin de reform talebinde bulunduğunu aktaran Yıldız, reformun çerçevesinin yerel demokrasinin geliştirilmesi, vatandaş katılımının artırılması, belediyelerin idari ve mali kapasitelerinin güçlendirilmesi gibi temel ilkeler etrafında şekillenmesi gerektiğini ifade etti. Yıldız, amaçlarının mevcut mevzuatta eksiklik görülen noktaların düzenlenmesi olduğunun altını çizdi.
Ayrıca, sahadan gelen taleplerin bu sürece mutlaka dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, reform çalışmasının amacına ulaşabilmesi için yerel yönetimlerin gerçek ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmasının şart olduğunu, idari vesayetin iş birliği temelinde şekillenmesi gerektiğini söyledi.
Yerel Yönetim Reformu Çalışma Komisyonu toplantısına, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Altun ile komisyon üyesi belediyelerin temsilcileri, üniversitelerden öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: