Reklam
Oğuzhan Akova

Oğuzhan Akova

[email protected]

Karmaşadan Düzene

11 Şubat 2024 - 22:56


Her canlı varlık varlığını sürdürebilmek için bir dizi kurala ve yasaya daha doğrusu bir düzene ihtiyaç duyar. Doğada yasayan tüm hayvanlar ya da canlılar da içinde bulundukları eko sistemin bir parçası olarak doğal hayatın dinamiklerine uyarlar. Doğada bulunan besin zinciri bunun en açık örneğidir. 

İnsan türü açısından durum incelendiğinde genel olarak eko sistemin içinde bir akıllı tür olarak yaptığı seçimler ve tercihlerle diğer türlerden farklı olarak kendi oluşturduğu eko sistemlerle zaman zaman doğa ile çelişen durumların oluşturduğu birçok çatışmayı ya da problemin de müsebbibi olma sorumluluğu ile yüzleşmek zorunda kalır. Bu durum dogayla çatışan ve surdurulebilirlik anlaminda insan türünü de tehdit eden uyum problemlerine neden olması sebebiyle önemlidir. Birbiriyle çelişen  her çalışan ve çatışan insan yapısı  Modern yaşamın yarattığı farklı eko sistemler bir karmaşanın da sebebini oluştururlar. Bu kaotik durum modern yaşamın ritmi içinde insanı yoran bir kimlik kazanır. Günümüzde başta stres ve depresyonun temel nedenlerinden biri birbiriyle uyumlu olmayan farklı eko sistemlerin insanı parcalayici özelliğidir. 

Bu parcalanmışlık içinde ayrıntılar içinde kaybolan ve varlık sebebini yaşam amacını yitiren bir insana dönüşmeyle sonuçlanan bir süreç yaşanır. Mutsuzluk rutine dönüşen otomatik ve mekanik bir yaşam, heyecansız meraksiz coskusuz. ruhunu kaybetmiş bir şekilde gitgide farkindaligi azalan bir yaşam. Sadece birbirine benzeyen günler haftalar aylar yıllar. Yitik bir ömür. Halbuki insan akıllı bir tür olarak kendi yarattığı kabusundan kendisini kurtarabilecek potansiylele ve akla  sahip bir varlıktır. Ancak icine düştüğü bu kargaşadan kendisini kurtaracak psikolojik destek  motivasyon ve ilhama da hergecen gun daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Tüm bu değerlendirmeler her tür planlama, tasarım ve sistem   uygulamalarının önemini de ortaya koymaktadır. 

Modern yaşamın karmaşası insanı her yönden savururken daha bütünsel uyumlu huzurlu sağlıklı  ve mutlu bir yaşamı nasıl tesis edebileceğimiz konusu üzerinde odaklanilmasi gerektiğini dusunmekteyim.

Bu konuyla ilgili olarak okuyucularimizin daha detaylı inceleme ve bilgilenmeleri gerektiğine vurgu yaparak ana başlıklarla yetinmeyi gerekirse sonraki yazılarımizda bunları daha ayrıntılı bir şekilde ele almanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.

1- Bazı temel kavramlar üzerinde düşünmek; tasarım, planlama, şehir planlama, mimarlık, bütünsel yaşam, sistem, kaos, farkındalık penceresi, tolerans penceresi.

2- Hayat amacının ve bireysel sosyal kapasite düzeyinin belirlenmesi;
Bazı psikolojik testler, kişilik profilleri, ilgi yetenek envanteri, öğrenme tarzları, nöro bilim ve uygulamalari, mental kapasite olcumu, psikolojik sağlamlık, noro feedback, nlp, Kavramlarla geliselim, sanatla geliselim, kendimizi gelistirelim.

3- Bazı kolaylaştırıcı yeni aliskanliklar edinmek;.
Sağlıklı yaşam, beslenme, egzersiz, sosyal çevreler arkadaşlıklar, hobiler.

4- Sik sık öncelik ve aciliyet dengesini gözeterek planlı faaliyet kalemlerini guncellemek; Bu konuda Stephan Covey'in " Etkili insanların 7 Aliskanligi" adlı kitabı önerebilirim. 

5- Sık sık doğaya çıkmak ve doğal hayatı gözlemlemek.

6- Değer zinciri kümeleri oluşturmak ve ekip kültürüyle işleri yürütmek.

7- Kişisel Bilgi Yönetim becerileri kazanmak.

8- Zihni aktif çalıştıran göz el beyin koordinasyonu gerektiren faaliyetlerde bulunmak; Piyano çalmak, elle yazı yazmak gibi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum