Reklam
Efendi Sarı

Efendi Sarı

[email protected]

200 Bin Oyu Kim Alacak?

30 Aralık 2023 - 15:58

Adım adım yaklaştığımız bir yerel seçim arifesinde, AK Parti’nin izlemiş olduğu seçim programına bağlı olarak sadece Erzurum’da değil tüm ülkede bir sessizlikle karşı karşıyayız.

2019 Yerel seçimlerinde büyükşehir adaylarını 15 Aralık itibari ile açıklamaya başlayan AK Parti, 14 Mayıs seçim sonuçları ardından ince eleyip sık dokuma kararı almış gibi. Zira o seçimde aldığı kararlar neticesinde Erzurum’da %54,8’den %43,3’e kadar gerilerken, Türkiye genelinde ise %42,6’dan %35,6’ya kadar sürüklendi.

Geriye dönüp baktığımızda ise, 2018 seçimlerinde Erzurum özelinde 227.575 oy alan AK Parti’nin bir yıl sonraki yerel seçimlerde MHP ittifakına rağmen (İttifakın 2018 Genel seçim oy toplamı 305.700 olmuştu.) Erzurum Büyükşehir Belediyesinin 241.789 oy ile kazanabildiğini görebiliyoruz.  Bu sonuç bizlere AK Parti ve MHP ittifakından yaklaşık 64 bin oyun başka adaylara kaydığını göstermekte.

Tam da bundan sebep, başlıkta kullandığımız 200 Bin oyun nasıl ve kimler tarafından alınabileceğini irdelemek istedim.

Şimdi aşağıdaki tabloya dikkatle bakmanızı rica ediyorum.

Yukarıdaki rakamlar 2011 yılından bu yana gerçekleşen seçim sonuçlarını göstermekte. 2024 yerel seçim sonuçlarını belirten satır ise, tahimini olarak değil önceki seçim sonuçlarındaki istatistiklere göre yansıtılmıştır. 

Özellikle taşrada zorlu bir yarışın süreceği öngörülen 31 Mart yerel seçimlerinde, yukarıdaki rakamlara göre Büyükşehir Belediyesi için de hafiften de olsa tehlike çanlarının çalmaya başladığı görülmekte.

Burada esas soru şu;

Muhalefet partileri doğru bir ortak aday belirleyerek yola çıkar ve örtülü bir ittifak ile bu adayı destekler ise nasıl bir tablo ile karşılaşılır?

Orta yerde duran bu sorunun cevabını etkileyen birkaç ana unsuru belirtmeden geçemeyeceğim.

Birincisi, toplumun sosyoekonomik durumu 2019 yılından daha geride.

İkincisi, millet ittifakı darmadağınık bir halde.

Üçüncüsü, Mehmet Sekmen’in ikinci döneminde ilk döneme nazaran daha fazla görülebilir eseri şehre kazandırması yönünde.

Dördüncü ve en önemlisi şu ki; 200 Bin oyun içerisinde HDP oyları da bulunmakta.

Yukarıdaki artı ve eksiler göz önünde bulundurulduğunda, sorumluluğun AK Parti ve MHP ittifakı dışındaki diğer tüm partilerde olduğu gerçeği orta yerde durmakta.

Bundan sonraki sorular muhalefet partilerine.

Bu seçimde mevcut oy oranınızı artırma veya birkaç taşra belediye başkanlığı kazanma peşine mi düşeceksiniz, yoksa Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmak için yola çıkacak bir birliktelik mi sergileyeceksiniz?

Zor ve hatta çok zor bir şeyden bahsettiğimin farkındayım.

Ama böyle bir birlikteliğin sağlanıp sağlanamayacağı veya bu birlikteliği sağlayacak ismin kim olabileceği yönünde il başkanlarının bir kafa yormaları gerektiğini, 200 Bin seçmene karşı bir sorumluluk olarak görmekteyim.

Konuya dair il başkanlarına bu çağrıyı bulunduktan sonra, kıymetli okuyucularımızdan ilk defa bir ricada bulunmak isterim.

Size göre Cumhur İttifakı adayı karşısında aday kim olmalı veya sizlere göre kim aday olur ise ona oy verebilirsiniz?

Yorumlara bu isimleri yazabilirseniz çok memnun olacağımızı bilmenizi isteriz…

Kim bilir, belki de sizin belirteceğiniz isimlerden yola çıkılarak bir isim belirlenir ve çok renkli bir seçim süreci doğar.

Son olarak şunu da belirtmel isterim ki;

Bu zor ihtimalin dışında, seçimin kazananının kim olacağı da herkes tarafından bilinen bir gerçek olarak orta yerde durmakta.

YORUMLAR

  • 0 Yorum