Reklam
Efendi Sarı

Efendi Sarı

[email protected]

AK Parti Merkez İlçe Belediyelerini Kaybedebilir mi?

21 Ocak 2024 - 16:56

Yazı başlığımızı okuduktan sonra ‘Yok artık kardeşim. Öyle bir şey olur mu?’ diyen takipçilerimizi de bu yazıyı dikkatle okumaya davet ediyorum.

Öncelikle AK Parti Erzurum İl Başkanlığının, aday belirleme sürecinde bu kadar sorun yaşamasını şaşkınlıkla karşıladığımı bildirmek isterim.

Yerel seçim ilçe belediye başkan adaylarını belirleme sürecinin, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı isminin geç açıklanması münasebeti ile bir aksamaya uğradığı aşikâr.

Lakin ismin belirlenmesi ardından, meselenin iki haftalık bir süreye yayılması ve hala daha mutabakata varılamamış olunması pek hayra alamet değil.

Ben de tam bu aralıktan istifade ederek, başta AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala olmak üzere, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Genel Başkan Vekil Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, AK Parti Erzurum İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e son bir hatırlatmada bulunmak istedim. Zira seçim sonrası konunun öncelikli muhatabı az önce belirttiğimiz isimler olacaktır.

Ve Yine kafaların karıştığı ve dikkatlerin yoğunlaştığı taşra ilçeleri yanı sıra, merkez ilçelerdeki oy oranlarının son üç seçimlik serencamını dagözleriniz önüne sunmak ve buna göre ‘En Doğru Adayı Belirleme’ zorunluluğunun AK Parti için de geçerli olduğunu hatırlatmadan da geçmek istemiyorum.

Şimdi yeniden konu başlığımız olan merkez ilçelere dönelim .

Aziziye,

Saltuklu ve Selçuklu mahallelerinin gelişmesi ile nüfus artışına bağlı olarak artarak 43 Bin 500 seçmene ulaşan ve AK Parti’nin kale olarak gördüğü ilçelerden biri.

Ancak, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti’nin 17 Bin 829 oya gerilediği ve MHP hariç diğer tüm partilerin toplamda 13 Bin 500’e yükseldiği, aynı zamanda Yeniden Refah Partisi adayının yoğun ve güçlü çalışmalar yürüttüğü ilçede, son seçim sonuçları kafaları karıştırmaya yetecek bir oranda.

Üçüncü veya dördüncü siyasi parti adaylarının çıkması halinde AK Parti’nin kazanma ihtimalinin kesinleşmesi mümkün. Ancak iki adaylı bir yarışta, çantada keklik bir sonuç olmayacağı da aşikâr.

Palandöken

En kozmopolittik seçmen kitlesine sahip ilçe. Bundan sebep 14 Mayıs seçimlerinde muhalif seçmen oyu 43 Bin 944 ile AK Parti’ye 507 oy fark atabilmiş durumda. AK Parti için en kritik ilçe olarak değerlendirdiğim Palandöken’de ‘Zenginin veya herhangi bir zümrenin’ diye nitelendirilecek değil, toplumun tüm kesimlerini eşit seviyede kucaklayabilecek ve Büyükşehir Belediyesi ile tam uyumlu çalışabilecek bir isim şart!

Yakutiye

AK Parti için en güçlü ve kolay ilçe gibi görünen ilçelerden biri olan Yakutiye’de, muhalefet oyları ile arasındaki fark 6 bine kadar düşmüş durumda. Yani orada da her şey güllük gülistanlık değil. Zira 2018 seçimlerinde bu fark 37 Bin, 2019 seçimlerinde ise 34 Bin seviyesindeydi. Aradaki farkın 5 yıl gibi kısa bir sürede 6 Bin gibi bir sayıya düşmüş olması, AK Parti’nin Yakutiye’de de çok rahat davranmaması gerektiğini göstermekte.

Velhasıl, AK Parti tüm tablolarda seçmen sayılarının artışına rağmen oy kayıpları ile karşı karşıya. 

AK Parti karar mercileri, mevcut başkanlar ile devam veya toplu bir değişim kararı mı alır, orasını bilemeyiz.

Ancak yukarıda sunduğumuz onca rakamdan sonra, AK Parti’nin kazanma yolundaki en büyük şansının muhalefetin içinden çıkamadığı kargaşa hali olduğunu da belirtmek isterim.

Bana göre muhalefet partileri, ortak hareket edebileceği ve vatandaşa dokunabilecek tek adaylık seçimde, 3 ilçe için de başa baş bir mücadele şansına sahip olabilir.

Aksi halde ve bol adaylı bir seçimin tüm senaryolarında, Erzurum merkez ilçelerinde kazanacak siyasi partinin adı AK Parti olacaktır. 

 

Not:

* Yukarıda belirtilen tüm rakamlar, YSK sayfasından alınmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum