Reklam
Efendi Sarı

Efendi Sarı

[email protected]

Tebrikler bittiyse, Erzurum'un sorunlarına dönebilir miyiz?

18 Ekim 2023 - 16:49

Ekonomik kriz ve deprem felaketi ile birlikte büyük sıkıntılar içerisinde gidilen, Cumhur ittifakının başarı ile çıktığı 14 Mayıs ve Sayın Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçildiği 28 Mayıs seçimlerini geride bırakmış olduk.

Nihai olarak, Erzurum’dan AK Parti'den dört ve MHP'den bir adet olmak üzere 5 milletvekili parlamentoya göndermiş olduk. Diğerini saymıyorum, zira o ne Erzurumlu ne de Erzurum’un sorunlarını dile getirebilecek bir durumda değil.

Ben bu satırları kaleme alırken aldığım güzel bir haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Her ne kadar Erzurum milletvekili sayısı beşe düşmüş gibi görünse de, Milli Eğitim Bakanı olarak atanan Prof. Dr. Yusuf Tekin yanı sıra Efkan Ala’nın da AK Parti Genel Başkan Vekilliğine getirilmiş olmasını memnuniyet ve mutlulukla öğrendiğimi bildirmek isterim. Bu anlamda kendisine hayırlı olsun diyerek, adalet ve samimiyetle yürüteceği görevlerinde muvaffakiyetler dilerim. 

Bu köşeden başta AK Parti Genel Başkan Vekilli Sayın Ala ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Tekin olmak üzere, Erzurum adına seçilen ve Erzurumlu olan milletvekillerimize hatırlatmalar yaparak bir çağrıda bulunmak istiyorum.

Seçim bitti ve 14 Mayıs üzerinden bir ayı aşkın süre de geçti.

Bu anlamda kabul ve tebriklerinizin de bitmiş olduğunu umarak, Erzurum’un sorunlarına dair hatırlatmalar ve önerilerde bulunmak ve aynı zamanda  görev süreniz boyunca aşağıdaki konular hakkında tüm vatandaşların ciddi bir beklenti içerisinde olduğunu bilmenizi isteriz.

1 – İşsizlik

Hepinizin malumu üzere işsizlik bu şehrin en önemli sorunu. Bu yüzden yuvalar yıkılıyor, yeni yuvalar kurulamıyor, gençlerimiz kahve köşelerinde çürümeye terk ediliyor. Asgari ücretin bile altında çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu anlamda üretim ve imalata dayalı iş alanlarının oluşturulması şehrimizin en öncelikli konusu olarak karşınızda duruyor. Millet sizlerden bu alanda samimi gayretler bekliyor.

2 – Ulaşım, Tüneller ve Hızlı Tren

İmalat ve üretimin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi ve pazar alanlarının Karadeniz’den Güneydoğuya, İstanbul’dan Orta Asya’ya ulaşabilmesindeki en öncelikli unsur ulaşım yollarıdır. Bu anlamda bir türlü bitirilemeyen Kırık, Dallıkavak ve Çirişli tünellerinin ivedilikle tamamlanması elzemdir. Bununla birlikte Hızlı Trenin 2035 yerine daha kısa bir süre içerisinde Erzurum’a ulaşması da özel önem arz etmektedir.

Ayrıca adeta hayalet bir yapıya dönüşen lojistik bölgenin de hatıranarak işlevsel hale getirilmesi elzemdir. 

3 –Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölge

İmalat ve istihdamın temelini üretken ve yüksek cirolu Organize sanayi bölgeleri oluşturur. Bunun ana dayanağı ise, markalaşmış, ulusal ve uluslararası alanda pazar payına sahip  firmalardır. Bu anlamda kuruluş aşamasında olan ikinci organize sanayi bölgesine hız verilmelidir. Sorumlu veya sorumluları hiçbir şekilde bulunamayan ve bir harabeye dönen eski ikinci organize sanayi bölgesi esnafının mağduriyetleri bir an önce giderilerek yeni alana taşınmaları ve bu alanda imalata geçmeleri sağlanmalıdır. Erzurum'a has markalar olşturulmalı ve bu firmalara sahip çıkılmalıdır. Ayrıca organize sanayi bölgelerine üretim yapmayan ve istihdama katkı sağlamayan hiçbir firma sokulmamalıdır.

Mevcut organize sanayi bölgeleri dışında bu şehre özellikle Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi ve Hayvancılıkla ilgili bir sanayi bölgesi daha kazandırılmalıdır.

Uluslararası ticarette önem arz eden Serbest Ticaret Bölgesi için ise bir çalışma grubu oluşturulmalıdır. 

4 – Teşvik ve Desteklemeler

Hemen herkesin ağzında olup bir türlü gerçekleştirilemeyen ve adı altıncı veya yedinci bölge mi olur veya başka bir isim mi bulunur, orasını bilmem. Lakin bölgeye özel yeni bir teşvik paketi oluşturularak esnaf ve üreticilere ciddi avantajlar sağlanmalıdır. KOSGEB ve TKDK ve KUDA Projelerinde hızlı, adaletli ve ehil eller üzerinden destekler sunulmalıdır. Böylece destekler tüm kesimlere ve zamanında yayılarak, her alanda istihdama katkı sağlanmış olacaktır.

5 – Erzurum Şehir Stadı ve Erzurumspor

Erzurum’daki futbol severlerin hayallerini süsleyen ve şehrin tanıtılması yanı sıra ekonomik anlamda da kazanım sağlayan Erzurum Stadı, alelade şekilde değil, içerisinde birçok branşı barındıracak bir kompleks halinde yapılmalıdır. Erzurumspor gibi bir marka cağ kebabının ve kadayıf dolmasının önüne taşınmalıdır.

6 –  Kentsel Dönüşüm

Her ne kadar Erzurum Büyük Şehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen, göreve geldiği günden bu yana Kentsel Dönüşüm anlamında şehirde çok başarılı işlere imza atmış olsa da, başta şehir merkezi olmak üzere Yenişehir, Sanayi, Şükrüpaşa ve Dadaşkent bölgelerinde ciddi bir kentsel dönüşüm ihtiyacı orta yerde durmaktadır. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarına destek olunmalı ve olası bir deprem riski ile karşıya olan şehrimizin, daha güvenli ve yaşanabilir bir hale getirilmesi sağlanmalıdır.

Şehrimizin ihtiyaçları elbette sadece yukarıda belirttiğimiz konulardan ibaret değildir. Bunlar sadece bu şehrin öncelikli ihtiyaçları arasında yer almaktadır.

Şimdi buradan çağrımı yinelemek istiyorum.

Milletin tercihleri ile geldiğiniz makamlarda, milletinize hizmet etmenin onurunu, gururunu ve mutluluğunu yaşayın. Bulunduğunuz makamların daha üstünde olan gönül makamına girmenin yolu, bu sorunlar ile samimi bir şekilde hemhal olarak milletimizin refah düzeyini yükselterek yaşam kalitesini artırmaktan geçmektedir.

Bu anlamda başta AK Parti Genel Başkan Vekili Sayın Ala ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Tekin olmak üzere Erzurum Milletvekilleri Kamil Aydın, Abdurrahim Fırat, Selami Altınok, Fatma Öncü, Mehmet Emin Öz ve Cumhur İttifakı İl Başkanları İbrahim Küçükoğlu, Adem Yurdagül, Ahmet Eşref Yılmaz ve Adnan Bozan’ı bu sorunların çözümü için el ele vermeye,

Millet İttifakı İl Başkanları yanı sıra tüm muhalefet il başkanlarını ise bu çalışmaları destekler adımlar atmaya ve adil bir şekilde denetleme yönünde tavır takınmaya davet ediyorum.

Bizler mi?

Bizler de her zaman olduğu gibi milletimiz adına takipte olmaya ve bu sorunları hatırlatmaya devam edeceğiz inşallah…     

YORUMLAR

  • 0 Yorum