Reklam
Efendi Sarı

Efendi Sarı

[email protected]

Seçim Analizleri - 1

15 Nisan 2024 - 11:33

Siyasi, iktisadi, sosyal ve toplumsal krizlerin gölgesinde gidilen 31 Mart 2024 Mahalli idareler seçimini üzerinden 15 gün geçti.

Seçimin hemen ardından bir şeyler yazmak yerine, bayram tatilini de fırsat bilerek tüm araştırmalarımı yapıp, analizlerimize öyle başlayayım dedim.

Zira siz kıymetli okurlarımız karşına, her zaman olduğu gibi veriye dayalı bilgilerle çıkmak istedim.

Seçimin elbette kazanan ve kaybedenleri oldu.

Lakin bazı isimler vardı ki, bu isimler kendi ilçelerinde resmen çakıldı!

Genel seçimler sonrası yine bu köşeden Narman halkı ne mesaj verdi? diye bir yazı kaleme almış ve AK Parti’nin ilçedeki kan kaybını yorumsuz bir şekilde siz okuyucularımız ile paylaşmıştım.

O yazının linkini de şuraya ekleyeyim.

https://www.gazetedogu.com/yazarlar/efendi-sari/narman-halkinin-mesaji-neydi/1257/

Evet, Narman Belediye Başkanlığını AK Parti kazandı.

Ama nasıl?

Kısaca şöyle özetlemek isterim;

2018 Genel seçimlerinde Narman’dan 5.187 oy Alan AK Parti, 2019 yerel seçimlerinde ittifaka rağmen 4947 oy ile seçimi kazanabilmişti. Aradan geçen 5 yılın ardından 2023 genel seçimlerinde 3860 oya gerileyen AK Parti’de, facia adeta geliyorum demişti. İşte biz de tam o esnada yazımızı yazarak gerekli uyarıları yapmıştık.

Ancak uyarılarımız, kendilerine göre art niyetli bulan kesimler tarafından yok sayılmıştı.

Sonuç olarak ise yine biz haklı çıktık…

31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerinde AK Parti, iki milletvekili ve ittifaka rağmen Narman’da 2989 oya kadar sürüklendi.

Düşünsenize, bu ilçeden biri altı yılı aşkın süre il başkanlığı yaptıktan sonra vekil olan Mehmet Emin Öz ve diğeri ikinci dönem milletvekilliği yapan ve bu dönemin liste başına yazılan Selami Altınok gibi iki vekil var.

Ve ilçe halkı adeta bu iki ismi protesto ediyor.

1755 Seçmen sandığa gelmiyor veya getirilemiyor. 381 oy geçersiz sayılıyor.

Nihai olarak 9088 seçmenin sadece 2989’unun oyu alınarak Belediye Başkanı seçiliyor.  Bu arada muhalefet oyları toplamı 3963'e ulaşıyor!

Bakın, burada Başkan Adayını Adem Kınalı ve finansal gücü yanı sıra, daha önce ilçede Belediye Başkanlığı yapmış olan babasının AK Parti'ye taşıdığı oyları bile hesaba katmıyorum .

Bu oylara rağmen, iki vekilin kendi ilçeleri üzerindeki karşılığından bahsediyorum.

Sayın Altınok ve Sayın Öz, oransal anlamda kendilerini tatmin eden rakamın arkasına saklanarak ‘%43 oy aldık ve başarılıyız’ diyerek kendilerini kandırabilirler mi bilmem. Lakin bu oran bile, 2019 yerel seçimlerinde alınan %63,2’lik oranla kıyaslandığında nasıl bir başarısızlık içerisinde oldukları gerçeğini değiştirmez. Zira AK Parti Türkiye genelinde %8,7 gibi bir oranda gerilerken, Narman’da bu kayıp %20,3’e kadar ulaşmıştır.

Kaldı ki, bana göre esas oran seçmen sayısı üzerinden değerlendirilmelidir.

Söz konusu esas seçmen sayısı 9088 olduğunda ise, AK Parti’nin Narman’da ittifaka rağmen %32,88 gibi bir orana sürüklendiğini görmüş oluyoruz.

Sonuç olarak şunu diyebilirim ki;

Kanımca 2023 Genel ve 2024 Mahalli İdareler Narman seçim sonuçları, AK Parti Genel Merkezi için ciddi bir kriter olacak ve bir sonraki genel seçimde Erzurum Milletvekilliği listelerinin yapılmasında esas alınacaktır…

Alınmazsa ne mi olur?

Bence AK Parti, daha büyük kayıplara doğru koşar adım yürümüş olur!

YORUMLAR

  • 0 Yorum